Raport avaldatakse ametlikult esmaspäeval, kui aasta aega uurimistööd teinud paneel peaks tegema ettepaneku, et julmusi hakataks arutama rahvusvahelises kohtus Haagis, vahendab Iltalehti.

Ajalehe New York Times teatel on hirmuteod, milles maailma suletuimat diktatuuri ligi 400-leheküljelises raportis süüdistatakse, toime pandud otsuste alusel, mille eesmärk on olnud riigi poliitilise süsteemi säilimine.

Kuigi jutustusi Põhja-Korea julmustest on avaldatud maailmas juba aastaid, on ÜRO süüdistused organisatsiooni autoriteetse positsiooni tõttu ainulaadsed.

Juba nimetus kuritegu inimsuse vastu räägib palju juhtunu iseloomust: rahvusvaheline kohus määratleb sellised teod laiaulatuslikeks või süstemaatilisteks tsiviilisikutevastasteks rünnakuteks.

Sellistest julmustest on uudisteagentuur Associated Pressile lekkinud raporti järgi jutt.

Lisaks mõrvadele, vangistamistele ja piinamistele mainitakse raportis muu hulgas vägistamisi, sundaborte ning inimeste salapäraseid kadumisi ja röövimisi. Tihti on Associated Pressi teatel taustal olnud poliitiline, religioosne või rassi või sugupoolega seotud motiiv.

Omaette teema on hiiglaslikud vangilaagrid, kus lugamatutelt põhjakorealastelt on aastakümneteks kõik õigused ära võetud. Praegusel hetkel arvatakse vangilaagrites, millest esimesed rajas juba Kimide dünastiale aluse pannud Kim Il-sung 1950. aastatel, olevat üle 100 000 vangi.

Raporti andmed põhinevad USA meediaväljaannete teatel suures osas õudustest eluga pääsenute ja Põhja-Koreast põgenenud inimeste mälestustel.

Üks neist on Kim Hye-sook, kes veetis 28 aastat vangilaagris number 18.

Naine viidi vangilaagrisse alles 13-aastase tüdrukuna pärast seda, kui vanaisa kahtlustati olevat Lõuna-Koreasse põgenenud. Ühes tollase Põhja-Korea vangilaagritest käis ta koolis, töötas kaevanduses ja isegi abiellus.

Kaevandustöö nõudis oma lõivu, kui 16-18-tunniseid tööpäevi teinud naine haigestus sisse hingatud tolmu tõttu kopsuvähki. Mehe ja venna kaotas ta kaevanduses juhtunud õnnetustes.

Iganädalasse rutiini kuulus Põhja-Korea ideoloogia õpetamine. Õppepauside ajal sundisid valvurid naise sõnul vangid põlvili ja käskisid suu avada. Kui valvurid nende avatud suhu sülitasid, oli vangide ülesanne neelata. Sõnakuulmatuse eest karistati peksuga.

Kim Hye-sook ütles Washington Postile, et peab raportis kirjas olevat väga loomulikuks. Tulevikku suhtub ta siiski ettevaatlikult.

„Olen avastustega nõus, aga ei oota, et asjad lähitulevikus muutuksid,“ ütles Kim.