Resolutsiooni toetab USA, Venemaa ja Hiina on aga vastu. Diplomaadid loodavad, et dokument võetakse vastu enne järgmise nädala alguses toimuvat välisministrite kohtumist New Yorgis, teatab Fox News.

Resolutsiooni nähakse ette, et Iraan “lõpetab kogu uraani töötlemisega seotud tegevuse”. Iraan omalt poolt on korduvalt teatanud, et ei kavatse uraani rikastamist lõpetada. Teheran teatas aprilli alguses, et on edukalt käivitanud oma uraani töötlemise tehase.

Resolutsioonis nõutakse ka, et Iraan peataks oma raskevee reaktori ehitamise. Selle kohta soovitakse saada ÜRO tuumajärelevalveagentuurilt IAEA-lt eraldi raportit.

“Taaskord on võti Iraani käes. Kui nad loobuvad oma soovist saada tuumarelv, siis on paljud asjad võimalikud,” ütles USA suursaadik ÜRO-s John Bolton.

Iraan väidab, et tema tuumaprogramm on tsiviilotstarbeline, IAEA hinnangul tegeleb riik tuumarelva loomisega, Lääneriigid on samuti veendunud, et Iraan üritab varustada end tuumapommiga.

Värske resolutsiooni kirjutamisel viidatakse ÜRO harta seitsmendale peatükile, mis muudab kõik resolutsioonis esitatud nõudmised kohustuslikuks kõigile liikmesriikidele ning teeb võimalikuks sanktsioonid resolutsiooni eiramise puhul. Sanktsioonid vajavad siiski veel eraldi resolutsiooni.

Hiina ja Venemaa on teatanud, et on kategooriliselt sanktsioonide vastu, mõlemal riigil on julgeolekunõukogus vetoõigus.