Kolmapäeval avaldatud raportis teatatakse, et 5. septembril jõuti Minskis relvarahukokkuleppeni, mille täitmine pidi algama samal päeval, vahendab Interfax-Ukraina.

„See relvarahu muutub üha hapramaks igapäevaste teadete foonil kokkupõrgete, tulevahetuste ja lahingute kohta. Kuigi ohvreid on vähemaks jäänud, surevad rahumeelsed elanikud ja sõjaväelased jätkuvalt igapäevaselt,“ öeldakse raportis.


Teadetekohaselt on olukord mõnedes piirkondades konfliktitsoonis rahulik, aga samal ajal on teistes kohtades lahingutegevus ägenenud, näiteks Donetski lennuväljal.

„Pärast relvarahu kehtestamist on tulnud palju kordi teateid, et Ukraina sõjaväelasi on relvarühmituste poolt tulistatud,“ öeldakse ÜRO raportis.

Dokumendis on juttu ka kahest Minski kokkulepete raames Ukraina parlamendis vastu võetud presidendi seaduseelnõust amnestia ning omavalitsuse erikorra kohta Donetski ja Luganski oblasti mõnedes rajoonides.

„Niinimetatud Donetski ja Luganski rahvavabariikide juhtide reaktsioon ei ole olnud ühemõtteline,“ öeldakse raportis.

ÜRO andmetel on relvarühmitused jätkanud oma kontrolli all olevates piirkondades elanikkonna terroriseerimist, pannes toime mõrvu, inimrööve, piinamisi, koheldes inimesi julmalt ning rikkudes muul viisil inimõigusi, sealhulgas hävitades elumispindu ja arestides vara. „Nad on röövinud inimesi väljaostmise ja sunnitöö eesmärgil ning kasutanud neid oma Ukraina võimude käes olevate võitlejate vastu vahetamiseks,“ teatab ÜRO.

Mässulised viivad jätkuvalt läbi ka elanikkonna sundmobilisatsioone ja ähvardavad kohalikke hukkamisega.