Eelmise aasta lõpus elas maailmas 79,5 miljonit inimest pagulaste, asüülitaotlejate või sisepagulastena, selgub täna avaldatud ÜRO pagulasameti aastaaruandest. Aasta varem oli selliseid inimesi 9 miljoni võrra vähem.

Sundümberasumine mõjutab raporti järgi nüüd rohkem kui üht protsenti inimkonnast - 1 inimest 97-st - ning üha vähem põgenenuid saab koju naasta.

„Seda trendi oleme märganud alates 2012. aastast: igal uuel aastal on numbrid suuremad," sõnas ÜRO pagulaste ülemvolinik Filippo Grandi täna uudisteagentuurile AFP. Ghandi sõnul tähendab see, on konflikte ja vägivalda on üha rohkem ja see sunnib inimesi kodust lahkuma.

Grandi tõi ka välja, et kümme aastat tagasi oli pagulasi, sisepagulasi ja asüülitaotlejaid umbes 40 miljonit inimest. „See arv on praktiliselt kahekordistunud ja pole näha, et see hakkaks vähenema," sõnas ta.

Tänase raporti järgi moodustavad sisepagulased lõviosa ümberasustatud inimestest: neid on umbes 46 miljonit. 26 miljonit on pagulasena riigist pagenud. Asüülitaotlejaid on 4,2 miljonit.

Süürias on pärast rohkem kui üheksa-aastast kodusõda ümber paigutatud või riigist lahkuma sunnitud 13,2 miljonit inimest. Ülemaailmses statistikas moodustavad ümberasustatud süürlased kuuendiku.

Gradi rõhutas, et 68 protsenti maailma pagulastest pärineb vaid viiest riigist: Süüria, Venezuela, Afganistan, Lõuna-Sudaan ja Myanmar.