Merkeli jaoks on vaidlus ÜRO rändepakti üle proovikivi selle kohta, kas mitmepoolseid kokkuleppeid saab üleüldse enam sõlmida, vahendab Der Spiegel.

„Kas me saame hakkama ühiste ülemaailmsete lahenduste väljatöötamisega, samm-sammult, mõnikord liiga aeglaselt, või üldse mitte,” ütles Merkel eile Berliinis, kohtudes Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroniga. Merkel tunnistas, et Saksamaal ja Euroopa Liidus on pakti üle praegu väga vastuolulised vastasseisud.

Pakti vastu on konservatiivsed rändekriitikud Ida-Euroopas, Austrias, aga ka Saksa erakonnas Alternatiiv Saksamaale (AfD) ning ka CDU-s ja selle Baieri sõsarparteis Kristlik-Sotsiaalses Liidus (CSU).

Kuigi CDU/CSU parlamendifraktsioon toetas pärast debatti rändekokkulepet suure enamusega, on CDU paremtiib nüüd selle vastu mobiliseerunud.

Nii nõudis CDU Saksimaa-Anhalti liidumaa osakond pakti liiduvalitsuse poolt tagasilükkamist. Pärast Merkeli taandumist CDU uueks juhiks saada ihkav tervishoiuminister Spahn ütles ajalehele Bild am Sonntag, et soovib CDU üleriiklikul kongressil detsembris uut debatti rändepakti üle. Spahni sõnul ei ole pakti võimalusi ja riske piisavalt arutatud.

Sotsiaaldemokraadist justiitsminister Katarina Barley kritiseeris CDU-d teravalt. „Et osa CDU-st tahab nüüd ÜRO rändepaktist taganeda, ei ole ainult distantseerumine kantslerist ja liiduvalitsusest – nad püüavad sisuliselt läheneda AfD-le, Trumpile, Orbánile ja Kurzile,” kirjutas Barley Twitteris. „See on vastuolus vastutustundliku poliitikaga Saksamaa ja Euroopa jaoks.”

Merkel hoiatas reedel sihipäraste valede ja valeinformatsiooni eest, mida rändepakti kohta levitatakse. Merkel rõhutas, et pakti mõte on rändesurvet vähendada.

CDU kongress toimub 7. ja 8. detsembril ja rändepakt võetakse ametlikult vastu 10. ja 11. detsembril. Spahni sõnul võiks Saksamaa vajaduse korral paktiga ühineda hiljem.

Spahn kritiseeris teravalt Saksa liiduvalitsuse senist tegevust paktiga seoses. „Et me ei võtnud diskussioonist aktiivselt osa, jäi mulje, et meil oli midagi varjata ja pakt on meile kahjulik,” ütles Spahn. Läbipaistmatus tekitab Spahni sõnul aga usaldamatust.