Avaliku julgeoleku ministeerium teatas avalduses viitega relvalasti uurinud ÜRO ekspertide raportile, et last "rikub kaheldamatult ÜRO sanktsioone ja see asjaolu kinnitab Panama astutud sammude õigsust".

Ministeeriumi avaldus on esimene infokild ekspertide järelduste kohta, kes lõpetasid oma töö kahe nädala eest, edastas AFP BNS-i vahendusel.

Kaubalaev oli teel Kuubalt Põhja-Koreasse, kui Panama ametivõimud selle peatasid. Kuigi kahtlustati, et aluse suhkrulasti all on uimastid, avastati sealt hoopis relvad. Nii Havanna kui Pyongyang on väitnud, et tegemist on "iganenud" relvadega, mis saadeti seadusliku lepingu alusel Põhja-Koreasse remonti.

Kommunistlikud liitlasriigid ei ole selgitanud, miks relvalast oli peidetud enam kui 200 000 suhkrukoti alla.

Panama võimud avastasid laevalt 12 hävitaja mootorit, viis militaarsõidukit, kaks nõukogudeaegset sõjalennukit Mig-21 ja õhutõrjeraketisüsteemide osi.

Põhja-Korea lipu all sõitnud laeva Chong Chon Gang 35-liikmeline meeskond on kinni võetud ning neile võidakse esitada süüdistus relvade smugeldamises.

ÜRO ei ole edasisi samme veel avalikustanud.

Avaliku julgeoleku ministeeriumi avaldus järgnes Põhja-Korea diplomaatide külastusele laeva meeskonnaliikmete juurde.

Kuuba on Ameerika ainus ainuparteiline kommunistlik riik ja Põhja-Korea väheseid liitlasi. Pyongyang alustas oma raketiprogrammiga mitme kümnendi eest ja viis eelmise aasta detsembris orbiidile oma satelliidi. Seda peeti varjatuks raketikatsetuseks ja pälvis rahvusvahelise hukkamõistu. Veebruaris korraldas Põhja-Korea kolmanda tuumakatsetuse.

2006. aastal kehtestas ÜRO Julgeolekunõukogu Põhja-Koreale relvaembargo ning keelu Pyongyangile tuumarelvade ja ballistiliste rakettide valmistamiseks vajalikke materjale müüa. 2009. aastal kehtestas julgeolekunõukogu riigile ülemaailmse relvaekspordikeelu ning andis kõikidele riikidele korralduse läbi otsida laevu, millel kahtlustatakse olevat Põhja-Koreale mõeldud relvi.