Ould Abdallahi sõnul on piraadid ainuüksi alates oktoobrist rünnanud 32 laeva. Piraatluse enneolematu tõus ohustab mereteede vabadust ja turvalisust, mõjutades mitte ainult Somaaliat ja ümbritsevat piirkonda, vaid ka suurt osa maailmakaubandusest, vahendab AFP.

Ould Abdallah ütles, et võtmetähtsusega on laevu ründavate piraatide, kellest enamus on endised piirivalvurid ja kalurid, finantseerijate tuvastamine ja tabamine. Piraatluse toetajate varad tuleks ÜRO esindaja sõnul külmutada.

Piraatlust on Ould Abdallahi sõnul kahtlemata soodustanud karistamatus ja austuse puudumine inimõiguste vastu.

Piraadid on lunaraha laiali jaganud, et kindlustada kohalike rannikukogukondade toetus, ning investeerinud seda paremasse varustusse, nagu võimsamad paadimootorid ja satelliittelefonid.

330-meetrist Saudi Araabia supertankerit Sirius Star koos kahe miljoni barreli naftaga kinni hoidvatel piraatidel on isegi olemas rahalugemismasin juhuks, kui nõutud 3,5 miljonit dollarit sularaha peaks saabuma.

Keenia merendusametnik on aga väitnud, et ainult osa makstud lunarahast liigub läbi Somaalia. Anonüümseks jäänud ametniku sõnul jõuab enamus sellest Keeniasse Nairobisse ja Mombasasse ning Suurbritanniasse, Kanadasse ja mujale. Et lunaraha liigub läbi Keenia, on sealne turvasüsteem osa probleemist.

Kui rahvusvaheline kogukond tahaks hakata Somaalia piraatide toetajatele survet avaldama, tuleks kõigepealt vaadata Keenia pealinna Nairobi poole, mis on somaallaste kaubandus- ja ärikeskus.

„Piraatide pelgupaik ei ole Harardhere Somaalia rannikul, mille lähedal kaaperdatud laevu kinni hoitakse, tõeline piraatide pelgupaik on Nairobi,” ütles Keenia ametnik.