“Meie jurisdiktsiooni alla kuuluvad sõjakuriteod, inimsusvastased kuriteod ja genotsiid. Nende kuritegude pärast tuleb Milosevic Haagi ja tema üle mõistetakse seal kohut,” ütles del Ponte oma kolm päeva kestnud Belgradi-visiidi lõpul.

“Teiste kuritegude asjus on tema üle võimalik kohut mõista Belgradis,” ütles prokurör ajakirjanikele.

Jugoslaavia president Vojislav Kostunica on jäänud kindlaks nõudele, et sõjakuritegudes süüdistatavate üle mõistetaks kohut Jugoslaavias. Ta hoiatas, et Milosevici Haagile üleandmine võib Balkani stabiilsuse ohtu seada.

Del Ponte aga väidab, et endises Jugoslaavias toimepandud sõjakuritegusid käsitlev rahvusvaheline tribunal (ICTY) on “esimene, kes peab Milosevici üle kohut mõistma, sest meie oleme valmis”.

Haagi kohus on esitanud Kosovos sooritatud inimsusevastaste kuritegude eest süüdistuse Milosevicile ja neljale tema kunagisele liitlasele.

“Olen täiesti veendunud, et Milosevic vahistatakse ja tuuakse Haagi,” ütles ta ja lisas: “Ma ei saa aastaid oodata, kuni põgenikud Haagi tuuakse, aga ma ei tulnud siia, arvates, et keegi otsekohe Haagi viiakse.”

Del Ponte ütles, et lahkub Belgradist vastuoluliste tunnetega. “Olen üllatunud, et minu kohtumine president Kostunicaga ei viinud mõtteka dialoogini.”

Peaprokurör ei varjand rahulolematust visiidi tulemustega ja hoiatas Belgradi, et too on varem või hiljem sunnitud järele andma Haagi kohtu nõudele Milosevic välja anda.

“Jugoslaavia ei saa vältida täielikku koostööd ICTY-ga, kui ta tahab saada rahvusvahelise kogukonna täieõiguslikuks liikmeks,” ütles del Ponte.