„Hinnates seda, mis paistab olevat kokku lepitud, oleme mures igasuguse asjade korraldamise suhtes, mis hõlmab inimeste valimatut tagasisaatmist ühest riigist teise ilma, et oleks piisavalt selgelt väljendatud põgenike kaitse tagatised, mis vastaksid rahvusvaheliselt võetud kohustustele,“ teatas täna Genfis pagulaste ülemvoliniku ameti kõneisik William Spindler.

„Asüülitaotlejat võiks saata tagasi kolmandasse riiki vaid siis, kui (a) see riik võtab enda kanda ka konkreetse asüülitaotluse läbivaatamise kohustuse; (b) asüülitaotleja on kaitstud elu ohustaja kätte langemise eest; (c) indiviid saab taotleda ja, vastava tunnustuse saamise korral, omada rahvusvahelist kaitset, ning saada täielik juurdepääs haridusele, tööle ning tervisekaitsele,“ lisas ÜRO allorganisatsiooni ametnik.

Ta selgitas, et kõigi saabunute tagasisaamises kokkuleppimise korral peab sama dokument sisaldama tagasisaadetute asüülitaotluste üleandmise ning nende menetlemise juriidilise kaitse klausleid. Samuti tuleb selgelt paika panna kriteeriumid tagasisaatmisele kuuluvate isikute hindamiseks, mis välistaks eriti suure riski all kannatavate inimeste tagasisaatmise.

ÜRO ametnik väljendas soovi, et kõik sellised detailid saaksid selgeks enne järgmist Euroopa Ülemkogu, mis on planeeritud algama 17. märtsil.