Esinedes eilsel ÜRO Julgeolekunõukogu istungil teatas ÜRO peasekretäri asetäitja humanitaarküsimustes John Holmes, et lähtuvalt 2006. aasta andmetest ei ületanud ohvrite arv toona 200 000, kuid on nüüdseks suurenenud vähemalt poolteist korda, teatab Reuters.

Sudaani saadik ÜRO-s Abdalmahmud Abdalhaleem ütles vastuseks, et nimetatud ohvrite arv on selge liialdus ning, et Hartumi käes olevate ametlike andmete kohaselt pole konfliktis hukkunute arv ületanud 10 000 piiri.

Saadik pöördus ka isiklikult Holmesi poole palvega, kes oli oma ohvrite arvu andmete kogumise üksikasjad enda teada jätnud, jutustada põhjalikult, kuidas ta suutis jõuda arvuni 300 000 hukkunut.

Rahvusvaheliste ekspertide andmetel sundisid võimud Darfuri konflikti ajal üle kahe miljoni provintsi elaniku oma kodust lahkuma. Holmes lisas, et Darfuris valitseb „seadusetus”, rikutakse inimõigusi ning samuti on väga suur seksuaalvägivalla tase.

Holmes teatas oma ettekande ajal, et tänaseks päevaks viibib provintsis kõigest 9000 ÜRO rahuvalvajat 26 000 vajaliku sinikiivri asemel.

Aafrika Liidu eriesindaja ÜRO juures Darfuri küsimustes ütles, et täiendavate jõudude siirdamine ei lõppe enne 2009. aastat. Ja seda hoolimata ÜRO ootustest, kes tahtis lisavägesid saada märgatavalt varem.