Annan ütles nende traagiliste sündmuste alguse 10. aastapäeval edastatud läkituses, et ta teeb kolmapäeval teatavaks tegevusplaani genotsiidide ärahoidmiseks.

“Me ei tohi oodata, kuni halvim on juba juhtunud või juhtumas, piirduda kasutu kätelaiutamisega või jääda tundetult ükskõikseks,” ütles ta avalduses. “Maailm peab olema paremini varustatud genotsiidi ärahoidmiseks ning tegutsema otsustavalt selle peatamiseks, kui ärahoidmine ebaõnnestub.”

“Genotsiid Rwandas poleks pidanud juhtuma, kuid juhtus. Ei ÜRO, Julgeolekunõukogu, liikmesriigid üldiselt ega rahvusvaheline meedia pööranud piisavalt tähelepanu märkidele lähenevast katastroofist,” ütles Annan.

Viis aastat pärast Rwanda veresauna valminud raportis süüdistati Annani ja teisi ÜRO ametnikke ning Julgeolekunõukogu suutmatuses kuni miljoni inimese elu nõudnud tapatalguid takistada.

Annan, kes sai ÜRO peasekretäriks 1997. aastal, vastutas 1994. aastal ÜRO rahuvalvemissioonide eest. Rwandas viibinud väike rahuvalvekontingent pidi toimuvat abitult pealt vaatama.