Ränga põua tõttu kannatab Somaali poolsaarel üle 10 miljoni inimese, vahendab BNS.

"ÜRO teatas täna, et näljahäda on Lõuna-Somaalia kahes piirkonnas: Bakooli lõunaosas ja Alam-Shabelle'is," öeldi ÜRO Somaalia humanitaarküsimuste koordineerimisbüroo avalduses.

Mõlemad piirkonnad on Al-Qaedaga seotud mässuliste kontrolli all.

"Kogu maal on nüüd ligi pool Somaalia elanikkonnast - 3,7 miljonit inimest - kriisis, kellest hinnanguliselt 2,8 miljonit inimest elab lõunas," öeldi avalduses.

"Riiki on viimastel aastatel mõjutanud järjestikused põuad, samas kui jätkuv konflikt on muutnud erakordselt raskeks abiorganisatsioonide tegevuse ja juurdepääsu kogukondadele riigi lõunaosas."

ÜRO hoiatas, et kui midagi ette ei võeta, kasvab näljahäda ohvrite hulk.

"Kui me kohe ei tegutse, levib näljahäda kehva saagi ja nakkushaiguste tõttu kahe kuuga Lõuna-Somaalia kaheksasse piirkonda," ütles ÜRO Somaalia humanitaarabi koordinaator Mark Bowden ajakirjanikele.

Näljahäda on ka Kenyas, Ugandas, Etioopias ja Djiboutis. Samuti kutsus USA teisipäeval Eritread avaldama, kui rängalt on põud riigile mõjunud.

Suremus ja alatoitumus on sama suur või suurem kui 2005. aastal Nigeris, 2001. aastal Etioopias ja 1998. aastal Sudaanis, teatas ÜRO.

Mässuliste rühmitus Al Shabaab ajas abiorganisatsioonid kaks aastat tagasi piirkonnast välja, väites, et tegu on Lääne luurajate ja ristisõdijatega.

Kuid eelmisel nädalal toimetas ÜRO lennukitega piirkonda esimesed abisaadetised, sest rühmitus teatas piirangute kaotamisest.

ÜRO ametnikel on esmaspäeval Roomas kohtumine, kus arutatakse põuast tingitud humanitaarkriisi.