ÜRO uurimiskomisjon avaldas veebruaris raporti, milles kirjeldatakse üksikasjalikult laiaulatuslikku inimeste väärkohtlemist Põhja-Koreas, sealhulgas vangilaagreid, süstemaatilist piinamist, nälga ja tapmisi, mis on võrreldavad natside kuritegudega, vahendab Reuters.

ÜRO kolmanda komitee resolutsioon seostas selle väärkohtlemise Põhja-Korea juhtkonna poliitikaga ning kutsus julgeolekunõukogu üles kaaluma suunatud sanktsioone nende vastu, kes selle eest vastutavad.

Siiski on ebatõenäoline, et Haagis asuv rahvusvaheline kriminaalkohus tegutsema asuks.

Diplomaatide sõnul kasutaks Põhja-Korea liitlane Hiina julgeolekunõukogus ilmselt oma vetoõigust igasuguste ICC-le viitamiste blokeerimiseks. Pekingi seisukohta toetaks tõenäoliselt Venemaa.

Põhja-Korea esindaja kolmandas komitees mõistis otsuse vihaselt hukka, süüdistades USA-d ja viimase liitlasi. Ta hoiatas võimalike uute tuumakatsetuste eest.

„USA ja tema järgijate korraldatud ennekuulmatu ja põhjendamatu inimõigustekampaania, millega püütakse kõrvaldada Põhja-Korea riiki ja ühiskondlikku süsteemi, sunnib meid edaspidi mitte enam hoiduma tuumakatsetustest,“ ütles Põhja-Korea esindaja Choe Myong-nam.

Kolmanda komitee resolutsioon läheb ametlikuks heakskiitmiseks peaassamblee täiskogu ette detsembris.