Nimetades Süüriat lahinguväljaks, kus relvajõud panevad karistamatult toime laiaulatuslikke mõrvu, teatas inimõiguste rikkumisi Süürias uuriv ÜRO komisjon, et kõigi juhtumite puhul alates 2012. aasta aprillist leidsid komisjoni tõenduslike standardite alusel kinnitust tahtlikud massilised tapmised ja nende toimepanijate identiteet, vahendab Associated Press.

Raportis märgitakse, et neljaliikmeline komisjon uurib veel üheksat arvatavat massimõrva alates märtsist. Nende puhul on kindlaks tehtud ebaseaduslik tapmine, kuid selle toimepanijaid ei ole veel tuvastatud. Teistel juhtudel ei ole tapmiste asjaolud piisavalt selged, et nende seaduslikkust kindlaks teha.

„Vahetpidamatu suurtükituli on tapnud tuhandeid tsiviilisikuid ning sundinud kodudest lahkuma tervete linnade elanikkonda. Tapatalgud ja teised seadusevastased tapmised on toimepandud karistamatult,“ teatab komisjon. „Teadmata arv mehi, lapsi ja naisi on kadunud. Paljud on tapetud vangistuses; ellujäänud elavad piinamisest saadud füüsiliste ja vaimsete armidega. Haiglaid ja koole on pommitatud.“

Raport kirjeldab komisjoni tööd alates 2011. aastast kuni selle aasta juuli keskpaigani ning sellest jääb napilt välja 21. augusti keemiarünnak mässuliste käes olnud aladel, milles hukkus sadu tsiviilisikuid. Et komisjonile ei ole veel antud luba teha tööd Süürias, põhineb värskeima raporti informatsioon naaberrikides ning Genfist Skype'i ja telefoni teel tehtud intervjuudel.

Komisjon teatas, et on alates 2011. aasta septembrist läbi viinud 2091 intervjuud. Enamik informatsioonist pärineb kahelt miljonilt Süüria põgenikult naaberriikides.

ÜRO 47-liikmelise inimõiguste nõukogu loodud komisjon teatas, et mõlemad pooled on kaks ja pool aastat kestnud konflikti jooksul toime pannud õõvastavaid sõjakuritegusid ning konfliktis on hukkunud üle 100 000 inimese. Nõukogu hakkab raportit arutama ning komisjon kavatseb järgmisel nädalal pressikonverentsi korraldada.

Raportiga kaasnenud avalduses teatas Brasiilia diplomaadi ja õpetlase Paulo Sérgio Pinheiro juhitud komisjon, et enamik ohvritest on ebaseaduslike rünnakute tagajärg, milles kasutatakse tavarelvi, ning igasuguse konflikti sekkumise alus peab olema tsiviilisikute kaitsmine.