IAEA dokumendis teatakse, et agentuur ei saa kinnitada Teherani väidet, nagu oleks nende tuumaprogramm vaid tsiviilotstarbeline, teatab CNN.

USA suursaadik ÜRO juures John Bolton teatas, et raport pakub “ulatuslikku tõestust” Ameerika seisukohale, et Iraan rikub rahvusvahelise üldsuse nõudeid. Boltoni sõnul tehakse raportis järeldus, et “peale kõiki neid aastaid üritamist, pole IAEA ikkagi võimeline kinnitama Iraani tuumaprogrammi rahumeelset iseloomu.”

Samas kinnitas üks kõrge IAEA diplomaat, et neil pole ka kinnitust, nagu teeks Iraan tuumarelva. “Inspektorid pole leidnud konkreetseid tõendeid, et Iraani tuumaprogramm on sõjalise iseloomuga,” ütles üks anonüümsust soovinud diplomaat.

Boltoni sõnul pole aga mingit kahtlust, et Iraan tegeleb tuumapommi valmistamisega. “Kui jätta kõrvale mõned väga üksikud ja väga kõrgelt arenenud tehnoloogiad uraani kasutamiseks maailmas, on uraani ainus tõeline kasutus siiski tuumarelvas,” selgitas ta.

Hiina ja Venemaa on juba teatanud, et ei poolda sanktsioonide kehtestamist Iraani vastu. Hiina suursaadiku Wang Guangya sõnul ei tähenda tähtaja kinni jooksmine, et “läbirääkimised ja rääkimine oleks surnud.”