Tuhanded Aafrika riikide sõdurid peaksid ühinema Mali ja Prantsuse omadega, et mässuliste rünnak tagasi tõrjuda, vahendab BBC News.

ÜRO julgeolekunõukogu kogunes Prantsusmaa palvel erakorralisele istungile esmaspäeval New Yorgis.

Pärast istungit ütles Prantsusmaa suursaadik ÜRO-s Gérard Araud, et tema riigil on olemas ülejäänud 14 julgeolekunõukogu liikme mõistmine ja toetus. Ta lisas samas, et Prantsusmaa tahab, et Lääne-Aafrika riikide väed toodaks Malisse nii kiiresti kui võimalik.

Väed viiakse Malisse ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooni number 2085 alusel, mis võeti vastu detsembris ja mille järgi on lubatud Mali sündmustesse sekkuda 3000-liikmelisel aafriklaste juhitud missioonil, kui läbirääkimistel mingit lahendust ei leita.

Aafrika vägesid oodatakse Malisse lähipäevil ja -nädalatel, teatas Araud ja lisas, et vägede nigeerlasest juhataja on juba kohal.

Prantsusmaa teatas, et õhurünnakud on eelmisel aastal Põhja-Mali oma kontrolli alla võtnud mässulisi taganema sundinud, kuigi ka mässulised vallutasid esmaspäeval ühe linna.

Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius ütles, et Lääne-Aafrika vägedesse hakkab kuuluma 600 sõdurit Nigeeriast, 500 Nigerist, Burkina Fasost, Togost ja Senegalist ning 300 Beninist.

Prantsusmaa osalemine operatsioonis kestab Fabiuse sõnu vaid nädalaid.

Prantsusmaa on saatnud Mali keskosa linna Moptisse ja pealinna Bamakosse umbes 550 sõjaväelast ning kaitseministeeriumi ametniku sõnul suurendatakse sõdurite arvu lähipäevil 2500-ni.