Veteranpoliitik ja diplomaat, kes oli kuni eelmise aasta detsembrini ÜRO põgenike ülemkomissar, võitis kõik kuus mitteametlikku hääletust julgeolekunõukogus pärast peaassambleel küsimustele vastamist, mille eest ta sai kõrge hinnangu, vahendab Associated Press.

Venemaa esindaja ÜRO juures Vitali Tšurkin, kes on julgeolekunõukogu praegune eesistuja, ilmus koos ülejäänud 14 liikmesriigi esindajaga pärast kuuendat mitteametlikku hääletust kinniste uste taga kümne alles jäänud kandidaadi vahel ajakirjanike ette ja teatas: „Te olete tunnistajaks, ma arvan, ajaloolisele stseenile.“

Tšurkin tänas kõiki kandidaate „suure tarkuse, mõistmise ja mure eest maailma saatuse pärast“ ning teatas: „Meil on selge favoriit ja tema nimi on António Guterres.“

ÜRO praeguse peasekretäri, korealase Ban Ki-mooni teine viieaastane ametiaeg lõpeb 31. detsembril.

Traditsiooniliselt on peasekretäri ametikoht maailmajagude vahel roteerunud. Peasekretärid on pärit olnud Aasiast, Aafrikast, Ladina-Ameerikast ja Euroopast. Ida-Euroopa riigid, sealhulgas Venemaa on väitnud neile pole peasekretäri ametikohta kunagi antud ja nüüd pidi olema nende kord. Samuti ei ole peasekretär kunagi olnud naine, kelle peasekretäriks saamise poolt tegi kampaaniat üle 50 riigi.

Idaeurooplased esitasid palju kandidaate, kuid ei suutnud ühe taha ühineda. Pettuma pidid ka naise pooldajad. 13 kandidaadist oli naisi seitse.