Inimõigusteorganisatsiooni Human Rights Watch andmetel on seni Liibüa vägivallas hukkunud 300 inimest, vahendab BBC News.

Liibüa valitseja, kolonel Muammar Gaddafi oli enne seda kutsunud oma pooldajaid üles ründama tarakane ja rotte, kes tema võimu vastu protestivad.

Siseminister Abdel Fattah Younes al-Abidi astus tagasi ja kutsus relvajõude üles ühinema rahva nõudmistega.

ÜRO julgeolekunõukogu 15 liiget teatasid, et Liibüa võimud peaksid täitma oma ülesannet kaitsta riigi elanikkonda, käituma vaoshoitult ning pidama kinni inimõigustest ja rahvusvahelistest seadustest.

Liibüa alalise esindaja asetäitja ÜRO juures Ibrahim Dabbashi, kes esmaspäeval kutsus Gaddafit üles tagasi astuma, ütles, et julgeolekunõukogu avaldus ei olnud piisavalt karmisõnaline, kuid siiski hea sõnum Liibüa režiimile verevalamise lõpetamiseks.

Dabbashi ülemus Abdul Rahman Mohammed Shalqam distantseeris end aga Dabbashi avaldustest ja nimetas kolonel Gaddafit oma sõbraks.

Kuriteod Liibüa meeleavaldajate vastu mõistis hukka ka Araabia Liiga ning peatas ajutiselt Liibüa liikmelisuse.

Dabbashi ütles New Yorgis, et Gaddafi pooldajad on hakanud inimesi ründama kõigis riigi lääneosa linnades. Gaddafi esinemine oli Dabbashi sõnul kodeeritud sõnum tema toetajatele genotsiidi alustamiseks Liibüa rahva vastu.

BBC korrespondent Ida-Liibüas teatas, et piirkond tundub olevat täielikult opositsiooni kontrolli all ja inimesed on üliõnnelikud. Suur osa armeest ja politseist on meeleavaldajate poole üle läinud.

Kohalike inimeste sõnul varises sealne ametlik võim kokku juba pärast esimesi meeleavaldusi neljapäeval. Nad usuvad, et ainukesena on Gaddafit toetama jäänud välismaa palgasõdurid.