USA president Barack Obama helistas kohe peale hääletust Prantsusmaa ja Suurbritannia riigijuhtidele, et arutada järgmisi samme. Üheskoos rõhutati, et Liibüa peab otsekohe resolutsioonile alluma, teatab BBC News.

Arvatakse, et esimestes löökides USA ei osale, kuid britid ja prantslased saavad logistilist toetust araabia liitlastelt. Teadetekohaselt alustatakse sõjalist tegevust varsti.

USA ametnikud teatasid, et rünnakud kolonel Muammar Gaddafi õhujõudude vastu võivad alata pühapäeval.

Venemaa ja Hiina, kes tavaliselt ei poolda suveräänsete riikide vastu jõukasutamist, sest peavad seda ohtlikuks pretsedendiks, jätsid seekord hääletamata, mitte ei pannud resolutsioonile vetot.

Samuti hääletamata jätnud Saksamaa teatas, et ei osale sõjalises aktsioonis. Välisminister Guido Westerwelle sõnul näeb Saksamaa valitsus sõjategevuses kolonel Gaddafi vastu märkimisväärseid ohte ja riske.

Benghazis võeti julgeolekunõukogu otsus vastu suure rõõmuga. Liibüa asevälisminister Khaled Kaaim väitis aga, et resolutsioon tähendab üleskutset liibüalastele teineteise tapmiseks.

Resolutsioon keelab kõik lennud Liibüa õhuruumis, välja arvatud humanitaarabilennud. ÜRO liikmesriikidel on õigus võtta kasutusele kõik meetmed tsiviilisikute ja tsiviilisikutega asustatud alade kaitsmiseks rünnakuohu korral. Okupatsioonivägede kasutamine välistatakse. Relvaembargot tugevdatakse ning kõiki ÜRO liikmesriike kutsutakse üles kontrollima oma territooriumil laevu ja lennukeid, mis suunduvad Liibüasse. Laiendatakse Liibüa varade külmutamist.

Veidi enne hääletamist ütles Gaddafi Portugali televisioonile: „Kui maailm on hull, oleme ka meie hullud.”

Neljapäeval pöördus Gaddafi Benghazi elanike poole ja teatas, et tema väed saabuvad „täna õhtul” ja halastust ei tunta. Mässulistel käskis Gaddafi koju minna ja lubas, et neile, kes relvad maha panevad, antakse armu.