ÜRO inspektorid lubatakse Yongbyoni reaktori juurde esimest korda pärast 2002. aastat, kirjutab BBC. Korrespondentide sõnul on tegemist tähelepanuväärse sammuga ning seda peetakse märgiks, et Põhja-Koreal on oma lubadustega „reaktor sulgeda ja pitseerida” tõsi taga. Lubadus on osa veebruaris sõlmitud rahvusvahelisest leppest.

ÜRO aatomienergia agentuuri IAEA inspektorite rühma juht Olli Heinonen ütles Jaapani uudisteagentuurile Kyodo: „Me läheme Yongbyoni.” TA lisas, et neljaliikmeline IAEA meeskond läheb reaktori juurde neljapäeval ning pöördub tagasi Pyongyangi reedel.

IAEA inspektorid aeti Yongbyonis välja 2002. aasta detsembris, pärast mida lasti reaktor käiku ning tootis väidetavalt piisavalt plutooniumi mitme tuumarelva valmistamiseks.

Ehkki reaktori külastamise võimaldamine on tähtis samm edasi, jäävad õhku küsimused, mil määral võimaldatakse inspektoritel reaktorit inspekteerida.

Yongbyoni reaktor asub Pyongyangist umbes 100 kilomeetrit põhja pool ning seda kaitsevad tugevad õhutõrjesüsteemid. Reaktorit ümbritseb üle 100 sõjaväelise hoone.

Hiljuti külastas Pyongyangi ka EL-i delegatsioon, kes väljendas hiljem optimismi, et Põhja-Korea pühendub enda võetud kohustuste täitmisele.

Pyongyangi ametnikud on välja näidanud ka huvi majanduslike suhete laiendamise vastu EL-iga, et ehitada hüdroelektrijaamu, arendada kergetööstust ja parandada toiduainete tootmist.

Erinevad visiidid Põhja-Koreasse said võimalikuks pärast seda, kui lõpuks lahenes pikaajaline tüli USA ja Põhja-Korea vahel ning Põhja-Korea sai tagasi enda käsutusse Makao pangas olnud külmutatud arved.

Eile teatas Lõuna-Korea, et nüüd, mil vaidlus on möödas, taastatakse toiduabi andmine vaesele põhjanaabrile.