Venemaa ja Kuuba kandideerisid konkurentsivabalt, aga Hiina ja Saudi Araabia olid viie kandidaadi hulgas, kellest valiti, vahendab Associated Press.

Salajasel hääletusel 193-liikmelisel ÜRO peaassambleel sai Pakistan 169 häält, Usbekistan 164, Nepal 150, Hiina 139 ja Saudi Araabia vaid 90 häält. 2016. aastal pääses Saudi Araabia nõukokku 152 häälega.

Vaatamata teatavaks tehtud reformiplaanidele olid inimõigusteorganisatsioonid Saudi Araabia kandidatuurile tugevalt vastu, viidates inimõiguslaste, dissidentide ja naisõiguslaste jätkuvale tagakiusamisele ja varasemate rikkumiste eest vastutuse mittevõtmisele. Selle näiteks on Washington Posti kolumnisti ja Saudi Araabia kriitiku Jamal Khashoggi mõrv Saudi Araabia konsulaadis Istanbulis kaks aastat tagasi.

ÜRO inimõiguste nõukogu reeglite järgi jagatakse kohad regionaalselt, et tagada lai geograafiline esindatus.

Peale Aasia-Vaikse ookeani regioonile oli 15 liikme valimine 47-liikmelisse inimõiguste nõukokku praktiliselt ette otsustatud, sest mujal konkurentsi ei olnud.

Aafrika kohad said neli riiki: Elevandiluurannik, Malawi, Gabon ja Senegal. Kaks Ida-Euroopa kohta said Venemaa ja Ukraina. Ladina-Ameerika ja Kariibi mere piirkonnas hõivasid kolm vaba kohta Mehhiko, Kuuba ja Boliivia. Lääne-Euroopa grupis läksid kohad Suurbritanniale ja Prantsusmaale.

„Saudi Araabia ebaõnnestumine koha saamisel inimõiguste nõukokku on teretulnud meeldetuletus vajaduse kohta suurema konkurentsi järele ÜRO valimistel,” ütles inimõigusteorganisatsiooni Human Rights Watch ÜRO direktor Louis Charbonneau. „Kui oleks olnud rohkem kandidaate, oleks võinud kaotada ka Hiina, Kuuba ja Venemaa. Aga nende vääritute riikide lisandumine ei takista nõukogu heitmast valgust rikkumistele ja ohvrite eest rääkimist. Tegelikult on need rikkujad nõukogus olles otse rambivalguses.”

Varem kritiseeris Charbonneau ÜRO liikmesriike, sealhulgas lääneriike selle eest, et ei soovita konkurentsi ja regionaalsetes gruppides tehakse tagatoakokkuleppeid.

Eelmisel nädalal kutsus Euroopa, USA ja Kanada inimõigusteorganisatsioonide koalitsioon ÜRO liikmesriike seisma vastu Hiina, Venemaa, Saudi Araabia, Kuuba, Pakistani ja Usbekistani nõukokku valimisele, sest nad „ei kvalifitseeru” oma inimõigustealase olukorra tõttu.

„Nende diktatuuride valimine ÜRO inimõiguste kohtunikeks on nagu süütajate jõugu tuletõrjekomandoks tegemine,” ütles UN Watchi direktor Hillel Neuer.

See Genfis baseeruv organisatsioon avaldas koos organisatsioonidega Human Rights Foundation ja Raoul Wallenberg Center for Human Rights 30-leheküljelise raporti, milles hinnati nõukogu kandidaatriike. Raporti järgi on Boliivias, Elevandiluurannikul, Nepalis, Malawis, Mehhikos, Senegalis ja Ukrainas inimõigustealane olukord ja ÜRO-s hääletamiste ajalugu „küsitav” ja vajab parandamist. Ainsad kvalifitseeruvad riigid on selle hinnangu järgi Suurbritannia ja Prantsusmaa.

Human Rights Watch osutas Hiina massilistele õigusrikkumistele Hongkongis, Tiibetis ja Xinjiangis ning rünnakutele inimõiguslaste, ajakirjanike, advokaatide ja valitsuse kriitikute vastu.

Human Rights Watch teatas ka, et Venemaa sõjalised operatsioonid koos Süüria valitsusega on tahtlikult või valimatult tapnud tsiviilisikuid ja hävitanud haiglaid ja muud kaitstud tsiviilinfrastruktuuri, rikkudes rahvusvahelist humanitaarõigust. Märgitakse ka Venemaa vetot ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonidele Süüria kohta, sealhulgas Damaskuse Rahvusvahelisse Kriminaalkohtusse kaebamisele.