Miljardeid dollareid liigutav hankeosakond anti Annani käsuga ÜRO sisekontrollija Warren Sachsi otsesesse alluvusse seoses programmi “Nafta toidu vastu” korruptsiooniskandaaliga, teatab Fox News.

Uurimisele kutsutakse appi sõltumatu auditifirma. Samal ajal jätkub ka sõltumatu uurimiskomitee tegevust korruptsiooni paljastamiseks.

Paul Volckeri juhitud uurimiskomitee materjalide põhjal on esitatud süüdistusi vene diplomaadile Aleksander Jakovlevile. Süüdistusi esitatakse ka programmi juhi Benon Sevani vastu.

Nafta toidu vastu programm sai alguse 1996. aasta detsembris, eesmärgiga võimaldada embargo all oleval Iraagil müüa piiratud koguses naftat ning osta saadud tulude eest toitu, ravimeid ja muud humanitaarkaupa.

Iraak sai ise otsustada, kellele ja kui palju ta naftat müüa tahab ning milliseid kaupu ta vastu soovib. Tehingud pidi heaks kiitma ja ellu viima vastav ÜRO komitee.

Programm muutus kiiresti piiramatu korruptsiooni allikaks. Iraak hakkas võõrriikide poliitikutele, diplomaatidele, ajakirjanikele ja ärimeestele andma naftamüügi vautšereid, mille realiseerimine naftaturul andis hiiglaslikku vaheltkasu.

Lisaks kasutas Saddam Hussein programmi, et koguda endale ja lähikondlastele välismaal miljardeid dollareid isiklikele arvetele ning hankida embargoga keelatud kaupu, muu hulgas relvi.