Gambari kohtus riigi pealinnas Naypitaw’s hunta kindrali Than Swe’ga, kuid kohtumise üksikasju ei ole teatavaks tehtud, kirjutavad BBC ja Deutsche Welle.

Dissidentide sõnul on demonstratsioonide mahasurumise käigus tapetud kuni 200 protestijat. Myanmari võimud on ametliklult teatanud kümnest surmasaanust.

Myanmari välisminister Nyan Win ütles ÜRO peassambleel New Yorgis, et riigi julgeolekujõud hoidsid end kuu aega tagasi, kuid pidid siis tegutsema, et olukord riigi taastada.

Nyan Win teatas, et „neokolonialism on näidanud oma inetut palet”, jagades väärinformatsiooni Birmas toimunud inimõiguste rikkumiste kohta.

„Olukord ei oleks halvenenud, kui poliitilised oportunistid ei oleks ära kasutanud ära väikese aktivistide grupi protestiavaldusi kütusehindade tõusu vastu,” ütles ta. „Nad püüdsid mõningate võimsate riikide abil pöörata olukorda poliitiliseks vastasseisuks. Nad kasutasid ära algselt väikse rühma budistlike vaimulike algatatud protestiavaldusi munkade väärkohtlemise vastu kohalike võimude poolt.”

Ta ütles, et julgeolekujõud olid näidanud üles „äärmist vaoshoitust”, kui nad asusid tegevusse pärast seda, kui „rahavhulk muutus taltsutamatuks ja provokatiivseks”

„Olukord Myanamaris on nüüd normaliseerunud,” väitis Nyan Win.