Oma kirjas palus Ban julgeolekunõukogu, mis kiitis novembris heaks ÜRO rahuvalvevägede ajutise suurendamise Kongo Demokraatlikus Vabariigis 17 000-lt 20 000-ni, avaldada riikidele survet lisavägede saatmiseks, vahendab Reuters.

Julgeolekunõukogu otsustas juba niigi maailma suurimat rahuvalvekontingenti suurendada pärast uute lahingute puhkemist Ida-Kongos, mille tulemusena oli sunnitud kodudest lahkuma 250 000 inimest.

Bani sõnul on ÜRO pöördunud vägede või politseinike saatmiseks 65 riigi poole, kuid kindla pakkumise saanud ainult Bangladeshilt — ühe jalaväepataljoni, ühe insenerikompanii ja ühe politseiüksuse osas — ning Belgialt, kes pakub ühte C-130 transpordilennukit.

Neli riiki on näidanud üles huvi teise jalaväepataljoni saatmiseks, kaks on teatanud, et võivad välja panna kaks erivägede kompaniid ning üks on mõista andnud, et võib välja panna teise politseiüksuse.

Bani paneb eriti muretsema erivägede kompaniide ning teise C-130 transpordilennuki, 18 helikopteri ja 200 sõjaväeinstruktori puudumine.