ÜRO humanitaarasjade koordinatsiooni büroo teatas 16. septembril, et ebolavastaseks võitluseks järgmise kuue kuu jooksul on vaja 988 miljonit dollarit, vahendab Reuters.

Ebolavastaseks võitluseks Libeerias, Sierra Leones ja Guineas on pärast seda eraldatud 365 miljonit dollarit, millest peaaegu kogu summa on annetatud otse ÜRO agentuuridele ja Lääne-Aafrikas tegutsevatele mittetulundusühingutele. ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni asutatud usaldusfondi on aga laekunud vaid Colombia makstud 100 000 dollarit.

Mõnede diplomaatide ja ametnike sõnul on paljud doonorid andnud juba enne fondi asutamist raha ÜRO agentuuridele. Teiste sõnul nõutakse doonoritelt juba niigi liiga palju ning nad võivad olla ettevaatlikud selle suhtes, kui palju fondi laekuvast rahast ära kulutatakse.

„See on väga tõsine probleem,“ ütles Ban raha puudumise kohta fondis. Ta tunnustas küll seni ÜRO ebolavastasele võitlusele antud toetust, kuid lisas, et rohkem riike, kellel on võime aidata, peaks suurendama oma abi.

„On aeg, et need teised riigid, kellel tõesti on võimalused, annaksid finantstoetust ja muud logistilist toetust,“ ütles Ban neljapäeval.

ÜRO ebolakriisialast tegevust juhtiv dr David Nabarro ütles, et fondi mõte oli pakkuda paindlikkust iga päev uusi väljakutseid esitavale kriisile reageerimisel. See võimaldaks kindlaks teha kõige suuremat abi vajavad piirkonnad ja suunata raha vastavalt sellele.

Maailmapanga president Jim Yong Kim ütles neljapäeval, et maailmal ei ole valikut, kas ebolavastast võitlust toetada või mitte.

„See ei ole valiku küsimus, kas seda teha või mitte. Küsimus on selles, millal me selle eest oma hinda maksame,“ ütles Kim. „Riigid peavad ÜRO fondi toetama. Nad peavad esile astuma ja kohe praegu raha andma. See on humanitaarsest, rahvatervisealasest ja mjanduslikust vaatepunktist kõige ratsionaalsem asi, mida teha. See on õige asi, mida teha.“

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) kolmapäevaste andmete järgi on ebolasse surnud ligi 4500 inimest.

ÜRO on moodustanud erimissiooni UNMEER, mis koordineerib jõupingutusi Libeerias, Sierra Leones ja Guineas ebola kontrolli alla saamiseks.

„Me oleme lootusrikkad, et lähipäevil ja nädalail näeme me rohkem riike fondi investeerimas ning kasutamas seda mehhanismi ÜRO koordineeritud tegevuse toetamiseks kohapeal. On olemas kriitilised rahastamisvajadused, mis tuleb rahuldada kohe,“ ütles Nabarro.

Fond ootab praegu 19 miljonit dollarit. Austraalia on võtnud kohustuse annetada 8,7 miljonit ning mittesiduvad lubadused on andnud Tšiili, Eesti, India ja Rumeenia.