Ehkki ÜRO aidsiameti andmeil on haiguse levik mõneti aeglasem kui varem, elab praegu maailmas 40 miljonit HIV- positiivset ning epideemia epitsentriks on jätkuvalt Aafrika, teatab ETV24.

ÜRO hinnangul peavad maailma riigid järgneval kahel aastal leidma 20 miljardit dollarit, et aidsivastases võitluses aastaks 2008 nähtavat edu saavutada.

Viis aastat tagasi ÜROs toimunud esimesel kõrgetasemelisel aidsialasel foorumil seati teinegi eesmärk, et aastaks 2010 oleks aidsirohud kõigile neid vajavatele inimestele maailmas kätte saadavad.

Reedel toimub kolmepäevase foorumi kõige kõrgetasemelisem istung, kus esinevad mitmete Aafrika maade juhid, Iiri ja Hollandi peaminister, USA delegatsiooni juhtiv esimene leedi Laura Bush. Sõna saab ka neljapäeval New Yorki saabunud Eesti president Arnold Rüütel.

President kavatseb abide sõnul märkida, et aidsi tekitava viiruse leviku peatamiseks on Eestis astutud tõsiseid samme ja ennetustegevuse osalist edukust näitab tõsiasi, et uute registreeritud nakatumisjuhtude arv on pidevalt vähenenud. Samas ollakse mures selle pärast, et viirus on väljunud riskigruppidest.

Lisaks kõnele ÜRO aidsifoorumil kohtub Rüütel reedel ÜRO peasekretäri Kofi Annani ja ÜRO aidsivastase võitluse juhi Peter Piotiga.