UNICEF teatab värskes raportis, et toimub kõige haavatavamate kaitseks mõeldud rahvusvaheliste seaduste laialt levinud ja jultunud eiramine, vahendab BBC News.

UNICEF-i direktor Manuel Fontaine ütles, et lapsed on sihtmärgiks kodudes, koolides ja mänguväljakutel. Fontaine’i sõnul ei saa selline jõhkrus olla uus normaalsus.

Raportis tuuakse välja mitmeid konfliktitsoone, kus lapsed on lõppeval aastal kannatanud.

Kesk-Aafrika Vabariigis on lapsi vägivalla dramaatilise kasvu tõttu relvarühmituste poolt tapetud, vägistatud, röövitud ja värvatud.

Boko Harami islamistlikud võitlejad sundisid vähemalt 135 last Kirde-Nigeerias ja Kamerunis enesetaputerroristideks, mida on ligi viis korda rohkem kui 2016. aastal.

Myanmari moslemitest rohingja lapsed kannatasid šokeeriva ja laialt levinud vägivalla all, kui neid kodudest minema aeti.

Lõuna-Sudaanis värvati enam kui 19 000 last relvajõududesse ja relvarühmitustesse.

Jeemeni sõjategevuses on ametlike numbrite järgi hukkunud või viga saanud vähemalt 5000 last. Tegelik number arvatakse olevat palju suurem.

Ida-Ukrainas elab 220 000 last pidevas maamiinide ja muude lõhkekehade ohus.

Mõnedes kohtades kannatavad äärmusrühmituste röövitud lapsed uue vägivalla all, kui nad julgeolekujõududele üle antakse.

Miljonid lapsed kannatavad alatoitumuse, haiguste ja traumade käes, kui sõjategevus takistab ligipääsu toidule, veele, hügieenile ja arstiabile.

„UNICEF kutsub kõiki konflikti osapooli täitma rahvusvahelise õiguse järgi oma kohustusi, et lõpetada viivitamatult rikkumised laste vastu ja tsiviilinfrastruktuuri, sealhulgas koolide ja haiglate sihikule võtmine,” öeldakse raportis. „UNICEF kutsub ka konflikti osapoolte üle mõju omavaid riike kasutama seda mõju laste kaitsmiseks.”