Orbán, kes tuli võimule 2010. aastal, on üks Euroopa Liidu tuntumatest immigratsioonivastastest valitsusjuhtidest. Mullu lasi ta Ungari lõunapiiridele rajada kaitsetara ja saatis seda turvama mitutuhat politseinikku ja sõjaväelast.

Kui eelmisel aastal liikus läbi Ungari rikastesse Lääne-Euroopa riikidesse mitusada tuhat Lähis-Ida päritolu põgenikku, siis tänavu on illegaalsete piiriületuste arv hinnanguliselt 18 000.

Orbán kutsus ungarlasi hääletama kvootide vastu ja saatma sellega Euroopa Liidule selget sõnumit, et selle migratsioonipoliitika on ekslik ja ohustab Euroopa julgeolekut.

„Me saame saata sõnumi, et see on meie, Euroopa kodanike, ühine otsus, kas sunnime liitu mõistusele tulema või laseme sel ennast hävitada,“ kirjutas peaminister ajalehes Magyar Idok.

Budapest leiab, et immigratsioonipoliitika peaks olema iga riigi siseasi. Inimõigusorganisatsioonide hinnangul põhjustab selline retoorika aga hirme ja ksenofoobiat.

Avaliku arvamuse küsitluste kohaselt hääletab enam kui 80% ungarlastest täna põgenikekvootide aksepteerimise vastu.

Samas on valitsusel aga vaja, et referendumil osalejate arv oleks üle nõutava 50 protsendi, sest vastasel juhul tunnistatakse see kehtetuks. See seaks Orbáni ja tema Fideszi partei piinlikusse olukorda.

Valimisjaoskonnad avati Eesti aja järgi hommikul kell 7 ja suletakse õhtul kell 20.