Umarov on Kaukaasia emiraadi juht ja üks väheseid tuntud tšetšeeni mässulisi, kes on endiselt aktiivne. 1996-1999 oli ta Tšetšeenia valitsuses julgeolekuminister, vahendab BBC News.

Umarov on vastutuse võtnud ka 2010. aasta märtsi enesetapurünnakute eest Moskva metroos, milles hukkus 39 inimest, ja 2009. aasta novembri Moskva-Peterburi rongi plahvatuse eest, mis tappis 26 inimest.

Veebilehel Kavkaz Tsentr avaldatud Umarovi video on 24. jaanuari kuupäevaga – samal päeval toimus ka Domodedovo plahvatus.

Umarov esineb üksi ja ütleb kaamerasse: „See erioperatsioon viidi läbi minu käsul ja, kui Allah tahab, korraldatakse selliseid erioperatsioone ka edaspidi.”

Umarov väidab, et moslemid on kogu maailmas rünnaku all, ta räägib pikalt olukorrast Sudaanis ning mõistab hukka Iisraeli ja Ameerika juhitud sionistlikud ja kristlikud režiimid.

Umarov ütleb, et tema ja tema võitlejad võitlevad Kaukaasias püha sõda džihaadi, et kehtestada sõna Allah, ning veel sajad vannad on valmis end selle nimel ohverdama võitluses Venemaa rassistliku režiimiga.

Kaukaasia emiir lubab regulaarseid, laiaulatuslikumaid ja agressiivsemaid operatsioone ja kahetseb, et nii palju verd tuleb valada, et Venemaa Kaukaasiast lahkuks.