Kahe riigi vahelised suhted halvenesid pärast Venemaa endise julgeolekutöötaja Aleksandr Litvinenko mürgitamist Londonis 2006. aastal. Suurbritannia on nõudnud Venemaalt peamise kahtlusaluse, endise KGB ja FSB ohvitseri Andrei Lugovoi väljaandmist kohtu pidamiseks, kuid Venemaa väidab, et selleks pole piisavalt tõendeid, teatab BBC News.

Suurbritannia endine peaminister Gordon Brown kohtus mitmete rahvusvaheliste konverentside raames Venemaa presidendi Dmitri Medvedeviga. Medvedev helistas eelmisel aastal Cameronile ja õnnitles teda valimisvõidu puhul ning välisminister William Hague kohtus eelmisel aastal Moskvas taas Medvedeviga.

Ametnikud väidavad aga, et Putiniga pole riikidevaheliste pingete tõttu mitte mingisugust otsest kontakti olnud. Viimane näost-näkku kohtumine oli arvatavasti tollal president olnud Putini ja peaminister Tony Blairi vahel G8 tippkohtumisel 2007. aastal.

Kõik see näitab, milline väljakutse seisab ees Cameronil, kui ta Moskvat külastab.

Briti ametnike sõnul ei loodeta suhteid täielikult ümber lülitada, kuid loodetakse parandada suhtluskanaleid ja edendada riikidevahelist kaubavahetust.

Cameron on esimene Briti peaminister, kes Venemaad külastab, pärast seda, kui Blair käis 2006. aastal G8 tippkohtumisel Peterburis. Tõenäolist kohtumist Cameroni ja Putini vahel pole ametlikult kinnitatud.

Cameroni saadab grupp ärimehi, sealhulgas naftafirma BP juht Bob Dudley, kelle ettevõtte Moskva kontori Vene eriüksused eelmisel nädalal läbi otsisid.

Ametnikud ei oota Litvinenko asjas mingit läbimurret, kuigi Cameron kavatseb teema üles tõsta.