Samal ajal on opositsiooni esindajad alustanud massilist vaatlejate registreerimise ja koolitamise operatsiooni, teatab CNN.

Ukraina ülemkohus otsustas tühistada 21. novembri valimistulemused ja kuulutas 26. detsembriks välja uued valimised. Nii peaminister Viktor Janukovitš kui opositsiooni esindaja Viktor Juštšenko on mõlemad teatanud oma osalemisest kordusvalimistel.

Janukovitši pole avalikkuse ees nähtud alates reedest, mil ülemkohus oma otsuse avalikuks tegi ja tema kampaaniastaap ei vasta samuti telefonidele.

Vaatlejate sõnul on Juštšenko väljavaated valituks osutuda seekord palju suuremad, sest tal on nädalaid kestnud meeleavalduste käigus populaarsus kasvanud. Janukovitšil samas on määritud reputatsioon.

Juštšenko süüdistas pühapäeval lahkuvat president Leonid Kutšmad selles, et ta blokeerib oma toetajate abil valimisseaduste reforme, mis aitaks ära hoida pettusi järgmistel valimistel. Kuni seadusi pole muudetud, kavatseb opositsioon jätkata valitsushoonete blokeerimist.

Laupäeval läks parlament kümnepäevasele puhkusele peale seda, kui valitsuse saadikud blokeerisid opositsiooni soovitud seaduseparandused.

Opositsioon soovib koduse hääletuse lõpetamist, võõras valimisjaoskonnas hääletamise lõpetamist ning õigust saata valimistulemuste lugemist vaatlema oma esindajaid.