Kiievi teadaandes sedastati, et Ukraina välis- ja majandusministeeriumile on nüüd tehtud ülesandeks „luua Ukraina, EL-i ja Venemaa vahel kolmepoolne komisjon, mis hakkaks tegelema komplekssete majandus probleemidega“.

Venemaa on mitmete kuude vältel Ukrainat tugevasti survestanud EL-iga plaanitud lepingu sõlmimisest loobuma ja ähvardanud mitmete Ukraina majandust kahjustavate sanktsioonidega. Moskva soovib, et Ukraina ühineks pigem president Vladimir Putini kavandatava Euraasia liiduga. EL on omalt poolt aga nõudnud enne assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleppe sõlmimist endise peaministri Julia Tõmošenko vabastamist.

Ukraina valitsuse otsus näitab, et president Viktor Janukovõtšil ei jätkunud jõudu teha otsustavat valikut emma-kumma kasuks. Ühelt poolt liiga suur surve Venemaalt ja teisalt EL-i nõudmine vabastada poliitiline konkurent vanglast, osutusid talle liiga suureks suutäieks. Pigem üritab Kiiev taaskord kõigi vahel laveerida.

Valitsuse otsus tuli täna ka peale seda kui Ukraina parlamendis kukkus läbi järjekordne katse võtta vastu seadused, mis oleks lubanud Tõmošenkol riigist lahkuda ja seega teinud võimalikuks EL-iga uute lepingute sõlmimise.