Selline otsus võib kahtluse alla seada pühapäeval peetava presidendivalimiste kordushääletuse legitiimsuse.

Kohtu hinnangul rikub valijate õigusi määrus, mille kohaselt on õigus kodus hääletada üksnes invaliididel ning see tuleb koheselt tühistada, vahendab Postimees Online.

“Muudatused on tunnistatud põhiseadusvastasteks ning tühistati otsuse langetamise päeval,” teatas kohtu esimees Mikola Selivon.

Kohus on otsusest teavitanud keskvalimiskomisjoni, kes peab selle edasi andma piirkondlikele komisjonidele, et nad saaksid teha vajalikud muudatused.

Otsus tähendab seda, et kodus hääletamiseks peavad valijad, kes ei saa tervislikel põhjustel valimisjaoskonda minna, teavitama kohalikku valimiskomisjoni täna õhtul kella kaheksaks.

Selliste valijate sedelid korjavad valimiskomisjonide ametnikud kokku valimispäeval.

Konstitutsioonikohtu otsus tuli vaid päev enne kordusvalimisi, kus presidendiks kandideerivad läänemeelne opositsiooniliider Viktor Juštšenko ja Moskva-meelne peaminister Viktor Janukovitš.

Juštšenko meeskond ja vaatlejad on öelnud, et valimised võivad sattuda kahtluse alla, kui kohus leiab, et valimisseaduse muudatused ei vasta põhiseadusele.

Seadusmuudatus on osa kompromissist Juštšenko ja ametist lahkuva presidendi Leonid Kutšma vahel, lahendamaks novembris toimunud valimistest põhjustatud kriisi.

Opositsiooni sõnul olid valimisseaduse muudatused vajalikud, hoidmaks ära massilisi rikkumisi ja võltsimisi, mis varjutasid novembris peetud teist valimisvooru.

46 parlamendisaadikut aga vaidlustasid muudatused konstitutsioonikohtus, väites, et need rikuvad valijate õigusi.

Konstitutsioonikohus alustas kaebuse läbivaatamist neljapäeval.