ÜRO mandaadiga rahuvalvajate kutsumise riiki kiitis heaks ka Ukraina rahvusliku julgeoleku ja kaitsenõukogu, vahendab AFP.

„Me leiame, et parim formaat oleks Euroopa Liidu politseimissioon. Me oleme kindlad, et see oleks kõige efektiivsem ja parim julgeolekugarantii,“ ütles Porošenko ning lisas, et loodab, et konsultatsioonid rahuvalvejõudude üle algavad kiiresti, kui parlament selle otsuse heaks kiidab.

Ukraina rahvusliku julgeoleku ja kaitsenõukogu sekretäri Oleksandr Turtšõnovi sõnul tuleks ÜRO rahuvalvemissioon paigutada vaenupooltevahelisele eraldusjoonele ning riigipiiri kontrollimatutele lõikudele, vahendab UNIAN.

„Me võime ka prognoosida, et see, mis toimub täna, see tähendab mitte sõjategevuse katkestamine, vaid hoopis aktiviseerimine, see, mis oli Debaltseve ümber, see, mis praegu toimub sektoris „M“, see tähendab Mariupoli lähedal, et sellel võib olla krooniline iseloom. Selleks, et need provokatsioonid peatada, selleks, et mitte anda Vene Föderatsioonile võimalust selle ümber spekuleerida, ongi ettepanek teha pöördumine, et tuua Ukraina territooriumile rahuvalvajad, kes peaksid seisma nii eraldusjoonel kui ka Vene-Ukraina piiri kontrollimatul lõigul,“ rõhutas Turtšõnov.

Turtšõnovi sõnul võimaldab just see fikseerida ja, mis peamine, lokaliseerida rikkumised.

Turtšõnov lisas, et Ukraina välisministeerium valmistab ette otsuse, mille peab heaks kiitma ülemraada, pöördumiseks ÜRO ja Euroopa Liidu poole rahuvalvajate paigutamiseks Ukraina territooriumile.