Teade kahe saatkonnatöötaja kulutamisest persona non grataks edastati välisministeeriumisse välja kutsutud Tšehhi diplomaatilise esinduse juhile Vitézslav Pivonkale.

„Ukraina välisministeerium osutas, et nende tegevus Ukraina riigisaladust kujutava info kogumisel ei ole kooskõlas nende diplomaatilise staatusega,“ teatas välisministeeriumi pressiteenistus.

„Tšehhi diplomaatilise missiooni juhile väljendati otsustavat protesti diplomaatilise staatuse ärakasutamise pärast... Toonitati, et Ukraina jaoks on selline tegevus vastuvõetamatu mis tahes riigi poolt,“ seisab teates.

Samas osutas ministeerium, et Ukraina jaoks on sõbralike ning vastastikku kasulike suhete arendamine Tšehhiga prioriteediks ning et Kiiev loodab, et edaspidi sarnased vahejuhtumid suhteid ei tumesta.

Internetiväljaanne Ukrainska pravda tsiteeris välisministeeriumi allikat, kinnitades, et tšehhide lahkumist nõudis Ukraina julgeolekuteenistus.

„Selles pole mingit poliitikat. Need on sõjalised atašeed – mees ja naine. Üks on polkovnik, teine major. Nad on puhtalt sõjaväelased, mitte päris diplomaadid, nad lihtsalt kasutavad diplomaatilist akrediteeringut,“ sõnas allikas.

Vastates küsimusele, millist infot tšehhid kogusid, viitas allikas, et see puudutas lennunduse valdkonda.

Ukrainska pravda andmetel saadetakse välja Ukraina saatkonna kaitseatašeed, kolonel Zdeněk Kubíček ja major Petra Novotná.

Praha vihastas varem sel aastal Kiievit, andes asüüli Ukraina eksmajandusministrile Bogdan Danilišinile, kes on uurimise all võimu kuritarvitamise süüdistustega. Ukraina nimetas Tšehhi otsust ebaadekvaatseks.