„18. veebruari traagilised sündmused ei ole eranditult rahumeelsete protestivormide toetaja olnud, oleva ja toetajaks jääva Ukraina poliitilise opositsiooni stsenaarium. Me ei ole inimesi kunagi kutsunud, ei kutsu ega hakka kutsuma relvi haarama. See on meie põhimõtteline seisukoht. Iga inimese surm on meist igaühe isiklik tragöödia. Janukovõtši kolm kuud kurtust Maidani nõudmistele koos pideva provokatiivse mänguga musklitega, jõustruktuuride ja kriminaalse elemendi (niinimetatud tituškade) karistamatu agressiooni lubamisega inimeste vastu on eilse Ukraina jaoks pretsedenditu tragöödia põhjus, mille eest lasub süü täielikult võimudel,“ öeldakse avalduses UNIAN-i vahendusel.

„Pidada läbirääkimisi režiimiga, mille poliitika on viinud paljude inimeste surmani, on äärmiselt ebameeldiv asi, aga me oleme kohustatud tegema kõik võimaliku ja isegi võimatu, et ära hoida edasine verevalamine,“ teatavad opositsiooni esindajad.

„Janukovõtš peab eelkõige tagama täieliku vaherahu, garanteerima jõulise surve puudumise Maidanile, viima siseväed ja eriüksused välja Maidaniga vahetu kontakti tsoonist, loobuma katsetest Maidani puhastada, purustada või maha suruda. Maidani „laialiminek“ Janukovõtši poolt opositsioonile esitatud eeltingimusena on iseendale vastutöötav ja ei vasta tõsiasjadele. Need polnud meie, kes Maidani kokku kogusid, ja pole meie asi seda laiali saata! Inimesed otsustavad ise, kuidas olla – sõltuvalt sellest, millal ja kuidas rahuldatakse nende nõudmised. Janukovõtš peab lõpuks tunnistama: riigis toimub ülestõus tema vastu isiklikult, mille on üles kutsunud kogu tema poliitika nelja-aastase valitsemisaja jooksul. Meeleheitele viidud inimesed ei nõua enam mitte ainult Janukovõtši tagasiastumist, vaid kohtupidamist tema üle. 2004. aasta põhiseaduse juurde naasmine ei ole opositsiooni tuju, vaid suur kompromiss Maidani poolt. Sellise kompromissi perspektiiv on täna muutunud väiksemaks kui ei kunagi varem,“ teatavad Batkivštšõna, UDAR ja Svoboda.

Opositsioon märgib, et neil on au esindada Maidani huve võimude ees, kuid inimeste poolt neile antud usalduskrediit ei ole piiramatu ja inimeste kannatus lõpmatu. On jäänud loetud tunnid, et traagiline protsess ei muutuks pöördumatuks. Kogu vastutus konflikti eskaleerumise viivitamatu peatamise ning sügavast poliitilisest kriisist väljumise eest lasub opositsiooni sõnul isiklikult Viktor Janukovõtšil.