Kaitseminister Jehhanurov tegi sellise avalduse Ukraina televisiooni eetris, millest võib välja lugeda, et jutt käib eelkõige Venemaast ja Rumeeniast, teatab infoagentuur Novõi Region.

Minister märkis, et Sevastoopoli saatuse üle käivad suured kahtlused, samuti on ka Tuzlast ammu räägitud. Põhiliseks tüliallikaks on vaidlusalustel territooriumitel olevad maavarade leiukohad.

Mitmed Venemaa poliitikud, eelkõige Moskva linnapea Juri Lužkov on korduvalt nõudnud Sevastoopoli, aga ka terve Krimmi üleandmist. Tuzla saare küsimus ja kontroll Kertši väina üle sai 2003. aasta Vene-Ukraina tüli põhjuseks. Toona üritas Venemaa ehitada tammi Tuzlale ja ühendada sel moel saar oma territooriumiga.

Jehhanurov ütles, et Venemaa ja Ukraina vahelise merepiiri määramine venib, sest Moskva ei taha Kiievit lasta nafta ning gaasi leiukohtade juurde.

„Aasovi ja Mustas meres on nii palju gaasi ja naftat, et sellest jätkub Ukrainale täielikult oma vajaduste rahuldamiseks. Aga meid sinna ei lasta,“ märkis kaitseminister.

Jehhanurov tuletas samuti meelde konflikti Rumeeniaga Zmeinõi saare pärast ning lisas, et selle teema üle käib kohtuvaidlus. Agentuur märgib, et saare staatus sõltub Haagis asuvast ÜRO rahvusvahelisest kohtust, samuti ka sealsete nafta ja gaasi leiukohtade tulevik.

Jehhanurov rõhutas, et Ukraina armee on võimeline oma riiki kaitsma. „Ma tahan, et ukrainlased teaksid: me oleme võimelised! Kui lagunes Nõukogude Liit, siis Ukraina sai endale üle poole endise liidu õhutõrjest. Meil läheb hästi ja me saame selle juhtimisega hakkama,“ lisas minister.