"Kohus leidis Tõmošenko süüdi olevat ja mõistis ta seitsmeks aastaks vangi," ütles kohtunik Rodion Kirejev otsust ette lugedes, vahendab BNS.

Ühtlasi otsustas Kiievi Petšerski rajooni kohus rahuldada riikliku ettevõtte Naftohaz nõude ja kohustas Tõmošenkot tagasi maksma 1,5 miljardit grivnat (139 miljonit eurot) firmale tekitatud kahju hüvitamiseks.

Kohus määras Tõmošenkole maksimaalse prokuröride taotletud karistuse. Ekspeaminister ja opositsioonipartei Batkivštšõna (Isamaa) juht lubas otsuse Euroopa Kohtusse edasi kaevata.

Kolm kuud väldanud protsess on polariseerinud Ukraina ühiskonna ja seab ohtu Kiievi suhted läänega. Ukraina oluline kaubanduspartner Euroopa Liit on hoiatanud, et Tõmošenko vangistamine seab ohtu assotsiatsioonileppe sõlmimise Ukrainaga.

Kohtuotsuse kohaselt ületas ekspeaminister Tõmošenko ületas oma volitusi, andes riiklikule energiafirmale Naftohaz 2009. aastal käsu sõlmida Venemaaga gaasileping.

"Tõmošenko ületas 2009. aastal Ukraina peaministrina kuritegelikel eesmärkidel teadvalt ja jultunult talle antud volitusi, rikkudes põhiseaduse 19. paragrahvi," ütles Kirejev, lisades, et sellega põhjustas Tõmošenko riiklikule energiakompaniile Naftohaz kahju enam kui 1,5 miljardi grivna (139 miljoni euro) ulatuses.

Enne kohtuotsuse ettelugemist ütles Tõmošenko kohtule: "Te teate väga hästi, et otsust ei kuuluta välja kohtunik Kirejev, vaid president Janukovitš. Milline otsus ka ei tuleks, minu võitlus jätkub. See Janukovitši tehtud otsus ei muuda minu elus ega võitluses midagi."

Kohtuotsuse ettelugemise lõppedes mõistis Tõmošenko hukka president Viktor Janukovitši "autoritaarse režiimi" ja õigluse puudumise Ukrainas tema võimu ajal.