„Kinnipeetavate isikute vastastikuse vabastamise protsess jätkub. Informatsioon selle lõpule viimise kohta ei vasta tegelikkusele. Me näeme juba mitmendat korda informatsioonilist kaost, mille on kutsunud esile viited kinnitamata informatsioonile ja arvukatele „allikatele”. Kutsume mõistma deinformatsiooni tagajärgi: see on mäng ühiskonna emotsioonidel. Kui kinnipeetavate isikute vastastikune vabastamine lõpule jõuab, teatab presidendi kantselei sellest ametlikes kanalites,” öeldakse teates, vahendab Meduza.

Ukrainas kinnipeetava venemaalase advokaat Valentin Rõbini ütles TASS-ile, et tema klient on endiselt eeluurimisvangistuses. Advokaadi sõnul toimub vahetus 3. septembril. Interfaxi allika sõnul ei ole veel vormistatud vajalikke dokumente.

Vangide vahetuse toimumisest teatas varem Facebookis Ukraina ülemraada töötaja Anna Islamova, kelle postitust jagas Ukraina uus peaprokurör Ruslan Rjabošapka.

„Vahetus toimus: meremehed, [Oleg] Sentsov, [Mõkola] Karpjuk, [Volodõmõr] Baluhh, [Pavlo] Grõb lendavad koju,” öeldakse teates.

Varem sai teatavaks, et Sentsov viidi vahetuseks Jamali-Neenetsi autonoomses ringkonnas Labõtnangis asuvast kolooniast Moskvasse.

Portaal Krõm.Realii teatas ühe mehe lähedasele viidates, et Ukraina meremehed toimetati juba kodumaale. Raadiojaama Ehho Moskvõ peatoimetaja Aleksei Venediktov teatas, et lennuk vabastatud meremeestega pidi maanduma Kiievis kella 5 ajal hommikul.

Venemaa ja Ukraina vangide vahetamise plaanidest hakati rääkima augustis. Meedia hakkas sellest kirjutama pärast seda, kui viis Venemaal vangi mõistetud ukrainlast viidi kolooniatest üle Moskva Lefortovo vanglasse. Moskva ja Kiiev kinnitasid ametlikult läbirääkimiste pidamist, aga ei täpsustanud, kui edukalt need kulgevad.

Teatati, et teineteisele on kavas üle anda 33 või 35 inimest, sealhulgas Kertši väinas kinni peetud meremehed.

Ajaleht Kommersant kirjutas, et Sentsovi nimekirjas algselt ei olnud. Samuti ei olnud selles Vene uudisteagentuuri RIA Novosti Ukraina peatoimetajat Kirill Võšinskit, keda Kiiev pakkus Sentsovi vastu. Kommersanti allikate sõnul keeldus Võšinski vahetusest, sest tahtis saavutada Ukraina kohtus enese õigeks mõistmise. 28. augustil vabastati Võšinski aga vahi alt, aga talle jäi kohustus ilmuda esimesel nõudmisel kohtusse või uurija juurde.