USA päevaleht The Washington Post kirjutab sõjatribunali allikatele tuginedes, et 2. jalaväediviisi 5. stryker brigaadi lahinggrupi sõjaväelased olid intsidendi hetkel alkoholi- ja narkojoobes ning mõrvasid rahulikke elanike lihtsalt oma lõbuks.

Väljaande teatel hakkasid mehed oma „mõrvarühma" moodustamist umbes aasta tagasi detsembris. Esimene ohver tapeti käesoleva aasta jaanuaris La Mohammed Kalayn külas Kandaharis ja viimane aprillis.

15. jaanuaril „mõrvarühm" lavastas kallaletungi endale ja avas neile lähenenud tsivilisti pihta tule. Seejärel nad raiusid surnukeha tükkideks ja pildistasid seda, ohvri sõrmed võeti aga trofeedeks. Sama käitumismudelit kasutati ka edaspidi.

Veel seitsmele ameeriklasele esitati kergemad süüdistused: narkootikumide tarbimine, juurdluse segadusse ajamise katsed ja kallaletung informaatorile.

Leht märgib, et ainsaks mõrvamotiiviks oli sportlik huvi. Kõik mõrvades süüdistatavad eitavad oma süüd.

Mil moel võimud nendest võikustest teada said, sellest ei teatata. Samas märgitakse, et ühe kahtlusaluse isa üritas ühest mõrvast teatada, kuid Pentagonis ei pööratud sellele infole tähelepanu.