Teos süüdistatav Uganda mässuliste rühmitus Issanda Vastupanuarmee, omale vastutust ei võtnud. Rühmituse esindaja sõnul nende võitlejaid piirkonnas ei ole. Ta süüdistas veresaunas hoopis Uganda armeed, vahendab Associated Press.

Ühe pealtnägija sõnul tundis ta aga mässulised ära nende rastapatside, atšoli keele ja noorte poiste suure osakaalu tõttu.

Uganda armee esindaja kapten Chris Magezi sõnul kirjeldasid ellujäänud ja pealtnägijad veresauna kirikus Kongo Demokraatliku Vabariigi-Sudaani piiri ääres, kus kolme riigi armeed alustasid sel kuul rünnakut, et alistada Uganda mässulised, kes on valitsuse vastu võidelnud umbes 20 aastat. Humanitaarabitöötajad ja inimõiguslased on süüdistanud mässulisi tsiviilisikute huulte äralõikamises ja tuhandete laste sõdurite ja seksiorjadena töötama sundimises.

Magezi sõnul oli vaatepilt kirikus uskumatu ja kohutav. Põrandal vedelesid tükkideks lõigatud naiste ja laste surnukehad. Pealtnägijate sõnul kasutasid mässulised matšeetesid, keppe ja mõõku.

Mässulised maksavad tõenäoliselt tsiviilisikute peal kätte sõjaväe nendevastaste rünnakute eest, sealhulgas 14. detsembri õhurünnaku eest nende peamise laagri vastu Garamba rahvuspargis.