Ongwen on esimene kurikuulsa Issanda Vastupanuarmee (Lord’s Resistance ArmyLRA) sõjapealik, kes on kohu ette toodud. Talle oli esitatud 70 süüdistust kuritegudes inimsuse vastu ja sõjakuritegudes. Mõnedes punktides mõisteti ta siiski õigeks, vahendab BBC News.

Kõik süüdistused olid seotud rünnakuga kodudest lahkuma sunnitud olnud inimeste laagrile 2004. aastal Ugandas.

Juhtum oli kohtu jaoks keeruline, sest Ongwen näis olevat nii ohver kui ka kuritegude toimepanija.

Ongwen ütles, et LRA röövis ta kümneaastaselt ja sundis lapssõduriks. Ta tegi aga organisatsiooni hierarhias tõusu ja jõudis välja LRA juhi Joseph Kony asetäitjaks.

Kohtuotsust ette lugedes ütles aga kohtu eesistuja Bertram Schmitt, et Ongweni süü on igasuguste põhjendatud kahtlusteta tõestatud.

Ongwen mõisteti süüdi muu hulgas mitmetes sõjakuritegudes, inimsusevastastes kuritegudes, piinamises, seksuaalses orjastamises ja rüüstamistes.

Rahvusvaheline Kriminaalkohus andis välja määruse Ongweni vahistamiseks 2005. aastal ning USA ja Aafrika väed otsisid teda alates 2011. aastast.

2014. aastal andis Ongwen end Kesk-Aafrika Vabariigis ise üles.

Advokaadid taotlesid Ongweni õigeks mõistmist ja väitsid lõppsõnas, et kui ta rööviti, ei olnud tal mingit valikut, sest ta muudeti orjaks, ja see orjus lõppes alles siis, kui ta metsast väljus.

Prokuratuur rõhus aga sellele, et kuritegude toimepanemise ajal oli Ongwen juba täiskasvanu ja teda ei saa vastutusest vabastada.

LRA moodustus Ugandas ja selle väidetav eesmärk oli seada võimule valitsus, mis juhinduks Piibli kümnest käsust.

Kony juhitud LRA sai kurikuulsaks tuhandete laste röövimisega, keda kasutati sõdurite või seksiorjadena.

1990. aastatel teatati, et LRA võitlejad raiuvad maha ohvrite jäsemeid või lõikavad ära osa nende näost.

2005. aastal aeti LRA armee poolt Ugandast välja ja selle võitlejad läksid praegusesse Lõuna-Sudaani. Seal jäid nad laagrisse Kongo Demokraatliku Vabariigi piirialal.

Hiljem liikus LRA Kesk-Aafrika Vabariiki, kus tegutses pigem kuritegeliku organisatsioonina, tegeledes salaküttimise ja ebaseadusliku kaevandamisega.