“Väikese printsi” autori juhitud lennuk Lockheed Lightning P38 jäi kadunuks 1944. aasta 31. juulil luurelennul. Rusud leiti Vahemerest Marseille’ sadamalinna lähedalt, teatas Prantsuse kultuuriministeeriumi allveearheoloogia osakond.

Tegemist on tähtsa sündmusega Prantsusmaal, kus on ligi 60 aastat spekuleeritud aristokraatliku seikleja Saint-Exupery saatuse üle.

Saint-Exupery elu ja raamatud tegid temast Prantsusmaa ühe suurima kangelase.

Raamat “Väike prints” ilmus esmakordselt inglise keeles New Yorgis 1943. aastal ning praeguseks on seda avaldatud rohkem kui sajas keeles, jäädes läbimüügilt alla vaid piiblile ja Karl Marxi “Kapitalile”.

Saint-Exupery jäi kadunuks veidi aega pärast õhkutõusmist Korsikalt, et pildistada Prantsusmaa lõunaosa Teise rinde avamise ettevalmistamiseks.

Kuna Saint-Exupery ei pöördunud sellelt lennult kunagi tagasi, ei olnud seniajani teada, kas lennuk kukkus alla maismaal või Vahemeres.

Mais 2000 leidis üks Prantsuse elukutseline sukelduja ühe P38 lennuki rusud 70 meetri sügavuselt Marseille’i lähedal. Samas piirkonnas tõmbasid kalurid kaks aastat varem võrkudega välja käevõru graveeringuga “Saint-Ex”.

Prantsuse võimud kehtestasid Saint-Exupery arvatavas hukkumispaigas sukeldumiskeelu ning alles 2003. aasta oktoobris toodi ametlikult pinnale mõned lennuki tükid, mis anti uurida kultuuriministeeriumi teadlastele.

Ühel detailil oli lennuki seerianumber, mis teadlaste sõnul kinnitas lõplikult, et tegemist oli Saint-Exupery lennukiga.