USA riigisekretär John Kerry juhib kuue suurriigi meeskonda, kes loodavad, et rohkem kui aastakümne kestnud tuumapinged Iraaniga on lõppemas, vahendab AFP.

Kuigi diplomaadid ütlesid, et mõned võtmetähtsusega küsimused tunduvad olevat lahendatud, tagamaks, et Iraan ei saa valmistada salajast tuumarelvade varu, hoiatasid nad, et poliitilise teineteisemõistmise piirjooned ei ole veel täiesti kokku lepitud.

Üks lääne diplomaat ütles, et Iraan on enam-vähem nõustunud kärpima uraanirikastamistsentrifuugide arvu 20 000-lt 6000-le ning saatma välismaale suurema osa oma tuumamaterjalist.

Iraani pealäbirääkija Abbas Araqchi kinnitas aga: „Ei ole mingit küsimust varude välismaale saatmise kohta.“

Iraanlased on väljendanud ettevaatlikku optimismi selle kohta, et pärast 18 kuud piinarikkaid läbirääkimisi ja kaks mööda lastud tähtaega võib läbimurre käeulatuses olla.

„Üksmeelele jõudmine on tehtav. Lahendused on leitud paljudele küsimustele. Me töötame endiselt kahe või kolme teema kallal... Läbirääkimised on lõppfaasis ja on väga keerulised,“ ütles Araqchi.

Eesmärk on kokku leppida kokkuleppe piirjooned teisipäeva keskööks ning seejärel töötada tehnilised üksikasjad välja 30. juuniks.

Üks keerulisemaid küsimusi on ÜRO, Euroopa Liidu ja USA sanktsioonide tühistamine.

Araqchi ütles pühapäeval, et sanktsioonide tühistamiseks peab olema täpne raamistik. Araqchi sõunul on olemas kuus ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooni, mis tuleb tühistada.

USA kõrge ametnik teatas, et kõik pooled leppisid kokku järkjärgulises lähenemises.

Iisraeli ja USA presidendi Barack Obama vabariiklastest vastaste jaoks ei ole aga kokkulepe piisav, et takistada Iraani tuumarelva soetamast.

„Ohtlik kokkulepe, mille üle peetakse läbirääkimisi Lausanne'is, kinnitab meie muresid ja veelgi enam,“ ütles Iisraeli peaminister Benjamin Natanyahu, kelle sõnul on Iraani-Lausanne'i-Jeemeni telg ohtlik kogu inimkonnale.

„Ma lihtsalt ei mõista, miks me peaksime alla kirjutama kokkuleppele grupi inimestega, kellel minu arvates ei ole kavatsust oma sõna pidada,“ ütles USA kongressi esindajatekoja spiiker John Boehner CNN-ile.