“Olen veendunud, et Ignalina tuumajaama ei tohi sulgeda, kuna minu jaoks on Ignalina midagi enamat kui lihtsalt kaks reaktorit. See on infrastruktuur, inimesed ja nende saatused,” ütles Adamkus Leedu riigiraadios esinedes.

President leiab, et Leedu ei tohiks endalt võtta uue, kaasaegse, Euroopa Liidu ökoloogilistele ja teistele nõuetele vastava reaktori ehitamise väljavaateid.

“See on minu kategooriline seisukoht, millest, nagu ma loodan, hakkavad juhinduma Leedu läbirääkijad,” kinnitas riigipea.

Meenutades, et EL nõuab, et Leedu võtaks juba sel aastal vastu otsuse teise reaktori sulgemisest 2009. aastal, märkis Adamkus, et “Leedu pole iseseisvalt selleks suuteline”.

“Nõudmist, sulgeda teine energiablokk 2009. aastaks, võib arutada ainult siis, kui Euroopa Komisjon ja EL võtavad endale kohustuse katta olulise osa sellega seotud kuludest, et Leedu saaks lahendada enneaegselt tekkinud tehnoloogilised, majanduslikud ja sotsiaalsed probleemid,” ütles president.

Adamkus on veendunud, et seda Leedu seisukohta õnnestub kaitsta ühinemiskõnelustel EL-iga, kuna “meie lõppeesmärk jääb samaks — lõpetada energeetikapeatüki läbirääkimised ning veel sel aastal lõpetada kogu läbirääkimiste protsess, et olla 2004. aastal valmis EL-i astuma”.