“Me otsustasime, et kahepoolsed probleemid, hoolimata nende tõsidusest, ei tohiks mingil viisil olla seotud EL-i laienemisprotsessiga,” ütles Tšehhi president Vaclav Havel pärast kohtumist Austria riigipea Thomas Klestiliga.

Austria piirist 50 km kaugusele jääv Temelini tuumajaam on tekitanud kahe riigi vahel pingeid juba pikka aega. Nõukogude reaktoritega tuumajaama ehitust alustati 1980. aastal, kuid selle tehnoloogiat täiustas 1990-ndatel USA frima Westinghouse.

Elektrijaama katsekäivitamine oktoobris vallandas tuumavastase Austria poliitikute ja keskkonnakaitsjate ägedad protestid ning halvendas Praha ja Viini suhteid.

Austria valitsus on tšehhe korduvalt hoiatanud, et võib kahjustada nende väljavaateid EL-i pääseda, kui Temelini tuumajaam täie võimsusega tööle pannakse.

Klestil, kelle roll on suuresti tseremoniaalne, kinnitas kolmapäeval, et “kahepoolsed probleemid tuleks lahendada kahepoolselt”.

Ta õigustas aga austerlaste muret tuumajaama pärast. “Ma mõistan meie elanike kartust,” ütles Klestil. “Igaüks, kes on käinud Kiievis ja näinud Tšernobõli monumenti, peaks aru saama.”

Klestil rõhutas, et Tšehhi peab igati tõestama tuumaelektrijaama ohutust.

Austria kantsler Wolfgang Schüssel ja Tšehhi peaminister Milos Zeman kirjutasid möödunud nädalal alla kokkuleppele kutsuda rahvusvahelised eksperdid Temelini igakülgset ohutust kontrollima. Ülevaatust peaks jälgima Euroopa Komisjon.

“Tuumajaam peab olema ohutu, nii et meie naabritel ei oleks põhjust karta,” ütles Havel. “Euroopas on palju tuumajaamu ja Temelin peab olema nendega võrdselt turvaline. Tegelikult, kuna see on uusim, peaks ta olema kõige ohutum.”