Ali Elmi Hayow mõisteti oma tütre genitaalide vigastamise eest süüdi, ta peab maksma 346 000 Rootsi krooni trahvi ning neljaks aastaks Rootsi kardinate taha minema, teatab Brussels Journal.

Tegemist on esimese taolise süüdi mõistva otsusega Rootsis, kliitori ümberlõikamine, kui väga ohtlik ja julm praktika keelati Rootsis 1982. aastal. 1999. aastal keelustas Rootsi laste viimise piiri taha kliitori ümberlõikamise tegemiseks. Maksimumkaristus selle eest on 10 aastat. Somaaliast pärit Hayow käis oma vanima tütre tagasilõikamist tegemas Somaalias.

Mees viis peale lahutust 2001. aastal oma kaks vanemat last ilma endise naise loata kodumaale, lastel ei lastud Somaaliast lahkuda. Tütar, kes on praegu 13, tunnistas, et isa oli otsustanud panna ta 20-aastasele mehele naiseks. Kliitori ümberlõikamine viidi läbi 2005. aasta jaanuaris Mogadishus. Kliitor lõigati žiletiteraga maha, isa hoidis sel ajal tütart kinni. Ülivalus operatsioon viidi läbi ilma igasuguse tuimestuseta. Tütar põgenes eelmisel aastal ühe ajakirjaniku abiga ning pääses Rootsi saatkonda Etioopias varjule. Ta elab nüüd oma ema juures Londonis.

Hayow võeti eelmise aasta märtsis Rootsis vahi alla. Mehe sõnul ei teadnud ta, et tütar on ümberlõigatud seni, kuni tütar ta kohtusse selle eest kaebas. Mehe sõnul korraldas ümberlõikamise hoopis tüdruku ema ja seda juba 1997. aastal. Kohus seda ei uskunud.

Hinnanguliselt elab maailmas 130 miljonit ümber lõigatud naist. ÜRO maailma terviseorganisatsiooni andmetel viiakse kliitori tagasilõikamist läbi 8000 tüdrukul päevas ehk 3 miljonil aastas. Ümberlõikamine võib kaasa tuua põletikku ja äärmuslikel juhtudel isegi surma.

Eelmisel nädalal mõistis Taani kohus süüdi üheksa ühe pere liiget, kes olid osalenud oma sugulase aumõrvas. Pakistanist pärit moslemid mõrvasid 18-aastase Taanis sündinud naise, kuna ta abiellus perekonnale vastumeelse isikuga, häbistades sedasi mõrvajate meelest perekonna au.