Türkmenbaši tapmisekatse korraldamises süüdistatav Rahvusliku julgeolekukomitee (KGB mantlipärija) endise ülema Saparmurat Seidovi vabastamisest teatab väljaanne Hronika Turkmenistana.

Seda infot kinnitab ka õiguskaitsjate portaal Gündogar, mis viitab anonüümsele allikale Türkmenistani korrakaitseorganites. Ametlikku kinnitust Seidovi vabastamisele veel pole.

1942. aastal sündinud Saparmurat Seidov töötas Nõukogude Liidu julgeolekus KGB alates 1968. aastast. Türkmenistanis iseseisvumise järel juhtis ta kuni 1999. aastani kohaliiku KGBd Rahvuslikku julgeolekukomiteed. Vahistamise hetkel oli ta juba pensionil.

Türkmenistani võimude teatel toimus atentaat Türkmenbašile 25. novembril 2002 kui tundmatud kurjategijad avasid tööle sõitnud riigipea auto pihta automaatrelvast tule. Nijazov ise väitis hiljem, et ta ei märganudki juhtunut ning sai sellest alles hiljem tööle jõudnuna teada.

Seidov vahistati jaanuaris 2003 ja Mehele talle määrati kuriteoga seotud info varjamise, Türkmenbašile atentaadi ja riigipöörde korraldamise eest kuueaastane vabadusekaotus.

Nn. 25. novembri kohtuasja tõttu vahistati paljud kõrged Türkmenistani riigiametnikud ja opositsiooni esindajad, kellest tähtsaim oli välisminister Boriss Šihmuradov, keda nimetati atentaadi peaorganisaatoriks. Toona vahistati ka vabariigi peamufti, kellele anti küll 2006. aasta lõpus armu.

Šihmuradov viibis väidetava atentaadi ajal välismaal, kuid andis ennast hiljem võimude kätte, et päästa sellega oma pere repressioonidest. Kohus määras talle eluaegse vabadusekaotuse.