Armeenia väitel suri aastatel 1915-1916 Otomami impeeriumi lagunemise käigus kuni 1,5 miljonit inimest. Türgi ei ole nõus sõnaga genotsiid ja väidab, et hukkunute arv oli palju väiksem, vahendab BBC News.

Seaduseelnõu läheb nüüd Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy kätte allakirjutamiseks, mis sünnib arvatavasti enne veebruari lõppu.

„Prantsusmaa avas musta lehekülje oma ajaloos,“ ütles Türgi parlamendi väliskomitee esimees Volkan Bozkır Twitteris.

Türgi suursaadik Prantsusmaal Tahsin Burcuoğlu teatas, et otsus võib põhjustada suhete totaalse katkestamise kahe riigi vahel.

Türgi välisministeerium väidab, et Prantsusmaa otsust mõjutasid lähenevad presidendivalimised, kus Sarkozy loodab saada 500 000 armeenlase hääled.

„Me mõistame selle otsuse jõuliselt hukka, see on näide vastutustundetusest,“ öeldakse Türgi välisministeeriumi avalduses. „Türgi on valmis astuma kõiki vajalikke samme selle ebaõiglase otsuse vastu, mis muudab põhilised inimlikud väärtused ja ühiskondliku südametunnistuse mittemillekski.“

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan peaks võimalikud Pariisi-vastased meetmed teatavaks tegema teisipäeval parlamendi ees esinedes.

Prantsusmaa välisministeeriumi pressiesindaja Bernard Valéro kutsus Türgit üles mitte üle reageerima ja lisas, et Pariis peab Ankarat väga tähtsaks liitlaseks.