Türgi saatis laupäeva hilisõhtul Süüria Tal Abyadisi lähedal asuvasse Akcakale piirilinna täiendavaid soomukeid ja vägesid, vahendab uudistekanal Bloomberg riigitelevisiooni TRT.

Türgi on valmis alustama Süüria põhjaosas sõjalist operatsiooni, võtmaks tagasi piirkonnad USA toetatud kurdide vägedel, ja võib tegutsema asuda „kohe täna või homme“, ütles president Erdogan laupäeva pärastlõunal.

"Oleme teinud ettevalmistusi ja saanud valmis oma operatsiooniplaanid," ütles riigipea koduerakonna kongressil Ankaras. "Oleme andnud vajalikud korraldused." Operatsioon Süüria põhjaosas Eufrati jõest idas "viiakse läbi maismaa ja õhu kaudu," teatas ta.

Erdogan on lubanud luua Süüriasse puhvertsooni, asustades süürlastest põgenikud selle põhjaossa - selleks on aga vaja tagasi tõrjuda kurdide üksused, kes on piirkonda alates kodusõja algusest oma kontrolli all hoidnud.

Türgi kahtlustab, et USA toetab Süürias kurdide enesevalitsemispüüdlusi, ja on valmis kasutama sõjalist jõudu, et takistada seda, mida peab piirkondlike jõujoonte ümbermängimiseks.

Türgi soovib kiiresti tegutseda, enne kui talveolud muudavad tankidega sõitmise mudasel pinnasel keeruliseks, jättes seetõttu vähe aega viimase hetke kokkuleppeks USA-ga.

65-aastane Erdogan on korduvalt kutsunud ameeriklasi üles jõude ühendama, tagamaks Süürias varem kokkulepitud julgeolekutsooni laiendamine - mis peaks olema väljaspool USA toetatud kurdide vägesid -, ähvardades samal ajal sissetungiga, kui ta ei saa oma tahtmist.

Türgi riigipea soovib ümberasustada enam kui 3,6 miljonit süürlast, kes pagesid oma kodumaalt seoses laastava kodusõjaga, paigutades nad puhverpiirkonda, et leevendada koormust Türgi majandusele ja siseriiklikke pingeid seoses maailma suurima põgenike kogukonna majutamisega.